Tüm kadınların günü kutlu olsun! 8 Mart Türkiye’de nasıl ortaya çıktı?

Her yıl 8 Mart, Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanıyor.

Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında kabul edilen Kadınlar Günü’nün çıkış noktası ise ABD’deki olaylara dayanıyor.

ABD’de 8 Mart 1857’de daha iyi çalışma koşulları talep eden 40 bin işçinin grevi sırasında polisin işçileri tekstil fabrikasına kilitlemesinin ardından çıkan yangında, 120’den fazla kadın işçi hayatını kaybetti.

Olayın ardından, 8 Mart 1908’den başlayarak her yıl New York’ta birçok kadın işçi, iş hayatlarında haklarının artırılmasını ve kadınlara oy hakkı verilmesini talep eden gösteriler düzenlemeye başladı.

İlk kutlanma tarihi: 19 mart 1911

Gösterilerin başlamasından 2 yıl sonra 26-27 Ağustos 1910’da kadın hakları savunucularından Alman Clara Zetkin ve Kate Duncker, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’daki “Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı”nda 1857’de hayatını kaybeden işçilerin anısına 8 Mart’ın Kadınlar Günü olarak kutlanmasına ilişkin öneri sundu ve bu öneri oy birliğiyle kabul edildi.

Kadınlar Günü ilk olarak 19 Mart 1911’de Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de yapılan etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

İkinci Dünya Savaşı sonrası diğer ülkelerde de kutlanmaya başlayan Dünya Kadınlar Günü, BM tarafından resmiyet kazandıktan sonra da bazı ülkelerde resmi tatil ilan edildi.

Türkiye’de Kadınlar Günü

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez, 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında ” 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı.

12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam ediliyor.